Engelska pubar

I brittisk och i irländsk kultur har puben funnits ända från början av romarriket. Själva ordet ”pub” kommer från engelskans ”public house”. I Storbritannien och i Irland sades det redan på 1600-talet att puben var ”hjärtat av England”. Puben har alltid fungerat som en slags knutpunkt i städer och byar. Innan puben fanns det något som kallades för ”taverna” – en slags byggnad där förbipasserande kunde stanna till vid och äta, dricka och även övernatta om det behövdes. Dessa tavernor blev fort populära och man kunde hitta dem lite varstans. De flesta tavernor fanns ändå i städernas fattigaste delar.

Under 1100-talet ersättes tavernorna av så kallade ”ale-houses”, ett ställe som mer liknar dagens pubar. När det gäller brittisk och irländsk kultur, är de båda öldrickande länder. I andra europeiska länder som Frankrike och Italien är det vanligare att dricka vin än öl, och i Sverige är det mer gemenskapen och vad man gör som bestämmer drycken. Sitter man på en pub här hemma och ser på en Premier League-match, blir det troligtvis en öl. Är man däremot ute på en finare restaurang och äter middag, ja då föredrar svenskarna vin.

Ale

Ända sedan bronsåldern har britterna druckit ale. De så kallade ale-husen var mindre verksamheter och de fanns ofta hemma hos bryggaren. För att visa när säsongens bryggd var färdig signalerade ägaren genom att sätta upp en skylt utanför sitt hem. På så sätt såg förbipasserande att där inne kunde de på njuta av ale. Husen blev med tiden en mötesplats för sociala grupper där man träffades för att skvallra, diskutera med mera. Även vänner brukade bestämma sina träffar där. Efter ale-husen utvecklades pubarna och de blev snart populära och år 965 satte Kung Edgar en ny regel som sa att, inte fler än en pub fick finnas i varje samhälle eller by. Än i dag finns det pubar, och det är ett ställe som man bara kan slinka in på, ta en öl, se en fotbollsmatch eller en hockeymatch, och prata lite med kompisar man träffar där. Det ska vara enkelt att gå in på en pub och inte behöver man vara uppklädd heller, bara vara den man är.

Vad äter man då på en pub?

Det har alltid serverats mat på pubarna, men det är dryckerna som det fokuseras på. Så räkna inte med att du kan bli serverad gourmetmat på en pub, maten som finns här är enkel men mättande sådan. Hamburgare av olika slag är vanligt och även revbensspjäll som är ordentligt kryddade. Även fish and chips, köttpajer, korv med pommes eller mos är vanlig mat i Storbritannien, men även i Sverige är det sådan mat som serveras mer och mer på våra pubar. Pubmatens syfte är inte baserat utifrån vad människor frågar efter utan den serveras för att gästerna ska dricka flera öl och inte bara äta.

Related Posts

ezy